Sema Herba Len ziarna to suplement diety w postaci nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.). Charakteryzują się one wysoką zawartością błonnika pokarmowego. 100 g nasion lnu zwyczajnego to 23 g błonnika oraz 30 g tłuszczów wielonienasyconych dla uzupełnienia codziennej diety.
Len – właściwości
Ziarna lnu zwyczajnego, zwyczajowo nazywane siemieniem lnianym, są tradycyjnie stosowane w celu wsparcia prawidłowego trawienia. Dodatkowo:
- wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym jelit i żołądka (lignany z lnu),
- wspierają prawidłową perystaltykę jelit i prawidłowe trawienie, przyczyniając się do utrzymania komfortu trawiennego,
- pomagają utrzymać uczucie sytości oraz przyczyniają się do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii,
- wspierają kontrolowanie prawidłowej masy ciała.
Dlaczego warto włączyć siemię lniane do codziennej diety?
- Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
- Wysoka zawartość białka.
- Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych.
Siemię lniane spożywa się najczęściej po namoczeniu w wodzie, po którym uzyskuje się charakterystyczny kleik tworzący się za sprawą związków śluzowych obecnych w nasionach. Sproszkowane nasiona lnu są również stosowane jako cenny dodatek do zup, pieczywa, sosów, czy płatków śniadaniowych ze względu na bogactwo błonnika.
Do uzyskania korzystnego efektu wynikającego z deklarowanego działania zaleca się spożywać 1 porcję kleiku dziennie. Opakowanie 200 g ziaren lnu marki Sema Herba zawiera ok. 20 porcji produktu do stosowania jako urozmaicenie codziennej diety oraz dodatkowe źródło błonnika pokarmowego.