MBE jest lekiem mineralno-witaminowym zawierającym jony magnezu, witaminę B6 oraz witaminę E, których stosowanie jest zalecane w profilaktyce i leczeniu niedoborów m.in.: w okresie wzmożonego zapotrzebowania na te witaminy i magnez, przy wzmożonym wysiłku fizycznym, przy diecie eliminacyjnej, u osób przebywających w skażonym środowisku i u osób palących tytoń. Ponadto stosuje się je wspomagająco w chorobach, których pochodzenie związane jest z tzw. stresem oksydacyjnym i w zmniejszaniu skutków stresu (ze względu na właściwości przeciwutleniające).
Magnez i witamina B6 wzajemnie nasilają swe działanie przeciwstresowe, wpływają ochronnie na serce i układ krwionośny oraz korzystnie oddziaływują na stan układu nerwowego. Witamina E wzmaga działanie przeciwstresowe.
Magnez jest pierwiastkiem biorącym udział w tworzeniu kwasów nukleinowych, białek, węglowodanów i tłuszczów tworzących komórki, tkanki i narządy. Wpływa na procesy pozyskiwania energii, intensywność przemian glukozy, przebieg reakcji utleniania oraz odgrywa ważną rolę w regulacji kurczliwości oskrzeli i pobudliwości nerwowo-mięśniowej. Jest czynnikiem regulującym aktywność skurczową serca, przeciwdziałającym jego niedotlenieniu i niedokrwieniu. Pobudza mechanizmy obronne organizmu.
Witamina B6 znacznie zwiększa wchłanianie i wykorzystanie magnezu, wpływa na czynność układu krwiotwórczego i układu nerwowego. Uczestniczy w procesach wytwarzania energii, przemianach białek, aminokwasów, syntezie kwasów nukleinowych. Modyfikuje działanie hormonów steroidowych, stan układu odpornościowego, przebieg reakcji immunologicznych i chorób nowotworowych oraz działa przeciwmiażdżycowo.
Witamina E wchodzi w skład złożonego systemu zabezpieczającego struktury komórkowe i materiał genetyczny przed niszczącym działaniem tzw. wolnych rodników tlenowych. Stabilizuje błony komórek, zwłaszcza uczestniczących w przenoszeniu tlenu lub narażonych na wysokie stężenie wolnych rodników tlenowych, zwiększa odporność krwinek czerwonych na działanie czynników powodujących ich rozpad. W połączeniu z innymi przeciwutleniaczami zawartymi w diecie (witaminą C i karotenem) chroni tkanki organizmu, działa przeciwmiażdżycowo. Jest stosowana w celu zapobiegania zaburzeniom przemiany cholesterolu (hipercholesterolemii) oraz zawałowi mięśnia sercowego. Badania epidemiologiczne wskazują na związek pomiędzy dzienną podażą witaminy E, a zagrożeniem chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą i innymi chorobami, których pochodzenie związane jest z tzw. stresem oksydacyjnym.