Flos owoc kopru włoskiego to produkt leczniczy w formie ziół do zaparzania, przeznaczony do stosowania w przypadku występowania dolegliwości trawiennych, takich jak skurczowe dolegliwości żołądka i jelit, uczucie pełności oraz wzdęcia.
Koper włoski (Foeniculum vulgare), to inaczej fenkuł. Jest popularnym ziołem zaliczanym do rodziny baldaszkowatych, wykorzystywanym w kuchni, przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem.
Flos Owoc kopru włoskiego – dawkowanie
Owoc kopru włoskiego (Foeniculi fructus) stosuje się przy dolegliwościach trawiennych, którym towarzyszy uczucie pełności, a także jako środek wiatropędny. Produkt leczniczy może również być stosowany w nieżytach górnych dróg oddechowych.
Zalecana, dzienna dawka preparatu to 1 łyżeczka produktu w formie świeżego, ciepłego naparu, przyjmowanego 2-3 razy dziennie.
Lek przeznaczony do użytku przez osoby dorosłe.